یکی از برنامههایی که میتوان در خانه اجرا کرد، که هم فرصت کافی برای ارتباط والدین و کودکان را مهیا میکند و هم فرصتی به کودکان برای تجربهی لذت یک سرگرمی مفید را میدهد، برنامهی «ساعت کتابخوانی» است.
شب فرصتی مناسب برای مطالعه است. میتوان ساعتی از شب را به عنوان ساعت کتابخوانی معرفی کرد و برای آن برنامهریزی کرد و قوانین مشخصی در نظر گرفت. مثلاً در این ساعت تلویزیون باید خاموش شود، هر کس کارهای دیگر خود را تعطیل کند، همه در یک جای معین جمع شوند و … .
میتوان زمان خواندن را با هیجان بیشتری توأم کرد، مثلاً شروع برنامه را با موسیقی خاصی اعلام کرد. یا اینکه میتوانید کتابها را جایی مخفی کنید و با یک بازی کودکتان را راهنمایی کنید تا کتابها را پیدا کند، مثلاً یک نقشه به او بدهید، یا راهنمایی را با کلام انجام دهید: چند قدم جلو، حالا بپیچ به راست و … .
قسمتی از برنامهی مطالعه میتواند به صورت گروهی و قسمتی دیگر به شکل فردی باشد. در مطالعهی گروهی بهتر است اعضای خانواده دور هم روی زمین یا دور یک میز بنشینند. در انتخاب موضوعات و کتابها باید به مطالبی پرداخته شود که مناسب حال همهی مخاطبین باشد. به آنچه که در اطرافتان جریان دارد توجه کنید بر این اساس موضوعهای مطالعه را انتخاب کنید. آنچه که در خانواده اتفاق میافتد، اتفاقهای روزمره سر کار و در جامعه، معضلات اجتماعی مثل فقر، تغییر فصلها، شب و روز، شادی و غم، امید و نومیدی و … همه میتوانند برای انتخاب موضوع مطالعه ایدهبخش باشند. انتخاب موضوعات به این شکل باعث میشود که مخاطبان راحتتر با موضوع درگیر شوند و از آن بهره ببرند.
میتوانید داستانهای بلند و جذابی را انتخاب کنید و هر شب بخشی از آن را بخوانید، انتظار کشیدن از پیش برای شنیدن ادامهی ماجرا برنامه را برای بچهها جالبتر میکند.